5 причини да държите пожарогасител в колата си
Експертната оценка при анализ на пожарите в пътните превозни средства изчислява, че на годишна база възникват около 2100 пожара в ППС, в резултат, на които се унищожават около 1100 леки автомобила, 150 товарни МПС и около 60 автобуса. Това са приблизително около 25 % от регистрираните пожари със загуби и около 6 % от всичките пожари.
Всяка година се случват хиляди пожари в автомобили, които отнемат стотици животи и струват неописуеми щети.
Наличието на пожарогасител в автомобила ви може да ви помогне да се борите с пожар в автомобила, ако той възникне.
Има няколко причини, поради които наличието на пожарогасител в автомобила ви може да ви помогне, ако възникне пожар.

1.Може да предотвратите тежки инциденти, причинени от малки пожари

Повечето пожари в автомобилите започват от малък инцидент и обикновено са причинени от електрически или механични проблеми. Ако използвате пожарогасителя си веднага, и го спрете бързо, можете да избегнете много по-сериозен и потенциално смъртоносен инцидент. Много е важно пожарогасителят да бъде използван още в началния етап на пожара, преди пожарът да разрасне и опустоши колата ви.
Други пътници в колата ви също могат да използват пожарогасителя, за да гасят малък пожар много по-бързо, така че дори не се налага да изчакате да спрете, за да бъде използван.

2.Можете значително да намалите щетите по автомобила

Често, когато колата се запали, единственото нещо, което водачът и пътниците могат да направят, е да гледат, докато колата им е погълната от пламъци. Пожарите могат да причинят сериозни щети и наличието на пожарогасител под ръка може да ви помогне да предотвратите скъпите разходи, свързани с този тип щети по автомобила ви. Ако угасите огъня, преди да излезе извън контрол или преди да стигне до резервоара, можете да избегнете потенциално големи щети или експлозии, които не само ще унищожат напълно автомобила ви, но и могат да имат сериозни последици за участниците в инцидента.

3.Може да бъде използван на други места

Наличието на пожарогасител в автомобила ви може да бъде полезен също, ако забележите пламъци на други места извън вашия автомобил. Може да помогнете при малки пожари в чужд имот или дори докато сте на къмпинг или в някой парк. Никога не знаете кога ще възникне извънредна ситуация, която включва пожар, така че е важно да сте подготвени.

4.Може да бъде използван за помощ на нуждаещите се на пътя

Докато пътувате, ако забележите инцидент с пожар с друг автомобил и има замесен човек, можете да използвате своя пожарогасител, за да му помогнете да се справи с пламъците.
5 причини да държите пожарогасител в колата си
Това не само ще помогне на засегнатото лице, но също така ще помогнете на лицата, отговарящи по спешни случаи, преди още те да дойдат.

5.Ще ви осигури спокойствие

Пожарогасителят е нещо, което всяка кола трябва да има, като задължителна принадлежност на автомобила.
Много е важно да знаем, че не е достатъчно да имаме просто пожарогасител в колата, а също така той да бъде в изправен вид.
Изправният пожарогасител ще ви даде чувство за сигурност, както пред органите на реда, така и навсякъде, докато пътувате с колата си.
Понякога ви стига само това, просто да знаете, че можете да се справите с възникнал пожар.
Пожарите могат да причинят сериозни щети и наличието на пожарогасител със сигурност ще ви даде по-голяма сигурност и спокойствие.

ИЗБОР НА ПРАВИЛНИЯ ПОЖАРОГАСИТЕЛ ЗА ВАШИЯ АВТОМОБИЛ

Тъй като вашето превозно средство има потенциал за много различни видове пожари – петрол, електричество, и други запалими вещества – вашият автопожарогасител трябва да може да се справи с няколко вида пожари.
Сухите прахови пожарогасители са склонни да работят най-добре. Те също така ще навредят най-малко на самото превозно средство, когато в действителност гасите пожар, особено ако е по двигателя.
Предлаганите от нас компактни прахови автопожарогасители 1 и 2 кг са най-добрият избор за един автомобил.
За по-голяма ефективност 2 килограмовия пожарогасител е за предпочитане. Защото разликата в размера е минимален, но има два пъти повече сухи химикали, за да изгасят огъня.
Като цяло пожарогасителите с такъв размер имат нисък производствен капацитет, но при ефективно използване, те са достатъчни за да се справят с повечето пожари.
Да си купите пожарогасител не е единственото нещо, което трябва да направите. Много е важно той да бъде изряден, да има протокол и стикер удостоверяващи извършено обслужване. Както и редовното му обслужване за да сте сигурни, че той ще функционира винаги, когато имате нужда от него. Ето защо трябва да имате изряден пожарогасител в колата си!